LPG hoito ultraäänellä kuvattuna

 

LPG Cellu M6 Alliance
LPG hoidon kuvantamista Fysioterapia & Kuntoutus messuilla Helsingissä 2018

Ultraäänestä voi olla apua fysioterapian hoitomenetelmien vaikutusten arvioinnissa. Ultraääni antaa viitteitä esim. LPG -hoidon mekaanisesta vaikutuksesta kudoksissa. Videolla ultraäänianturi sijaitsee takareiden alaosissa, LPG hoito suoritetaan takareiden keskiosassa. Kudosten liike aiheuttaa jonkin verran kuvausvääristymää ylikorostamalla liikkeen määrää. Myös anturin fiksointi ihoon vääristää kuvaa koska normaalissa hoitotilanteessa iho pääsee liikkumaan vapaasti.

Toisaalta kuvausta ei voida suorittaa hoitopään alla, jossa mekaaninen vaikutus on alipaineen ja laitteen kudoksia muokkaavien osien vuoksi todennäköisesti selvästi suurempaa kuin hoitopään ulkopuolella.

Ultraäänellä voidaan silti havainnoida kudosten liikettä ja verrata eri hoitotapojen, hoitotehon ja pulssin pituuden (imun keston) vaikutusta eri syvyydellä ja etäisyyksillä hoitokohdasta.

Koehenkilöllä esim. yläselässä tehty hoito voitiin kuvata liikkeenä alaselässä ja pohkeen keskiosassa tehty hoito näkyi kudosten liikkeenä takareidessä.

Cellu M6 Alliance on uusi LPG laite, jossa kahden pyörivän rullan sijaan toinen rullista on korvattu sivuttaisliikettä tekevällä osalla, mikä tehostaa kudosten sivulle suuntautuvaa liikettä.